INLOGGEN


Update gevolgen aardbeving +3 dagen

Het is inmiddels ruim 3 dagen geleden dat Nepal door deze zware aardbeving getroffen werd. De eerste stofwolken beginnen op te trekken en langzamerhand wordt het duidelijk hoe gigantische de aangerichte schade is, alhoewel vanuit de buitengebieden nog niet veel bekend is.

Het aantal slachtoffers is inmiddels de 4300 gepasseerd en gevreesd wordt dat dit wel eens zou kunnen oplopen tot boven de 10.000. Veel lichamen zijn nog niet gevonden en gaan langzamerhand ook een gevaar voor de gezondheid vormen.

Om alle doden zo snel mogelijk te kunnen cremeren zorgt het leger voor voldoende hout, daar was inmiddels een groot tekort aan ontstaan.

Dit werd gevonden tussen de puinhopen van een ingestort kerkje in Kathmandu: Het offerblok

Inmiddels lijkt het er gelukkig wel op, dat de ergste naschokken voorbij zijn, de aarde begint langzamerhand to rust te komen. Toch zullen voorlopig nog veel mensen bang blijven om de huizen in te gaan. Het Nederlandse hulpteam is inmiddels ook 24 uur per dag aan het zoeken naar lichamen.

Een dochter van Nepalese vrienden van ons was tijdens de beving in Kathmandu. Ze studeert daar en verbleef in een studentenhuis. Op het moment dat het gebeurde zat ze op haar kamer en heeft ze geprobeerd zo snel mogelijk het gebouw uit te komen. Maar door de beving was de deur geblokkkeerd en pas na een aantal minuten en wanhopige pogingen is het haar gelukt om er uit te komen. Wat een angstige momenten moeten dat voor haar geweest zijn. Ze heeft daarna een dag in de open lucht gebivakkeerd met alleen een paar pakjes noedels en geen water. Inmiddels zit ze veilig bij haar familie in Pokhara.

Voor verder uitgebreid nieuws kan ik u verwijzen naar o.a. nu.nl, CNN en naar een artikel in Trouw.

Als stichting Hope for Nepal willen wij ook helpen waar mogelijk via onze contacten in Pokhara die rechtstreeks in contact staan met het gebied in de buurt van het epicentrum. Ons banknummer (IBANnummer) kunt u vinden in de kolom rechts onderaan.

Tot slot voor vandaag een deel uit een nieuwsbrief van Himalayan Outreach Ministries (HOM), die werkt in het Ghorka district, waar het epicentrum van de beving lag:

 

Beste familie en vrienden, hartelijke groeten,


Dank u voor uw gebed voor ons. We zijn allemaal ongedeerd en veilig, hoewel er nog steeds regelmatig naschokken zijn.

 

Tot nu toe is er weinig schade aan huizen en gebouwen hier, maar vanwege de angst voor nog een zware schok hebben we wel samen met onze buren buiten geslapen.

 

Vanmorgen zijn we ons huis weer ingegaan, vanaf 17.00 gisteravond hebben we geen naschokken meer gehad.

 

Mijn ouders (Nawaraj en zijn vrouw) zijn op het ogenblik in Kathmandu en hebben het moeilijk. Ze hebben geen elektriciteit, er is geen water maar gelukkig werkt het mobiele netwerk wel. We maken ons zorgen om hun gezondheid. Bid voor hen.

 

Ik heb een bericht van pastor Kharsing uit Manang ontvangen dat hij en de gelovigen ongedeerd zijn. De beschadigingen lijken daar mee te vallen. Voor de zekerheid verblijven ze nog wel in de jungle.

 

We staan ook in contact met een familie uit de Ghorka Church. De pastor hebben we nog niet te spreken gekregen. Alle mensen uit hun dorp zijn naar een ander dorp gevlucht, daar lijken wel veel beschadigingen te zijn. We weten nog niet hoe het daar met de kerk is.

 

In Sindupalchowk is grote schade aangericht, we zijn nog niet in staat geweest contact te maken met gelovigen daar.

 

Met andere plaatsen zoals Rasuwa en Dolakha hebben we nog geen contact.

 

We danken u voor al uw gebeden die ons in deze situatie extra bemoedigen en kracht geven. Hartelijke groeten ok van mijn ouders.

 

Het aantal naschokken lijkt eindelijk af te nemen. Ook in Pokhara.

 

We bidden ook voor voldoende middelen om de kerken waar we mee verbonden zjn te helpen. Dank u dat u naast ons wil staan in deze situatie.


With prayers and Grace of God
Jiwan and Bharati family

 

Gelezen: 2781 keer