INLOGGEN


Update gevolgen aardbeving +12 dagen

Het is inmiddels al weer 12 dagen geleden dat de grote aardbeving er was. Langzamerhand beginnen de contouren van de gevolgen van deze ramp duidelijk te worden:

Het aantal dodelijke slachtoffers is inmiddels de 7700 gepasseerd.

Het aantal verwoeste huizen wordt op dit moment geschat op ca 284.000.

Nog steeds zijn veel getroffen gebieden niet bereikt.

Het leger is op veel plaatsen ingezet om de lokale bevolking te hebben.

Duizenden huizen zullen zo snel mogelijk gesloopt moeten worden, omdat ze een gevaar vormen voor de omgeving en herstel niet mogelijk is.

Duizenden bivakkeren nog in de open lucht en hebben (als ze geluk hebben) een tent. Maar ook de natte moesson komt er aan.

De infrastructuur van het land, met name in het centrale gedeelte heeft een flinke knauw gekregen.

Er zijn veel te weinig helicopters om de mensen in de afgelegen gebieden te helpen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ook:

Veel Nepalezen hebben de handen ineengeslagen om hulp te bieden aan hun minder fortuinlijke landgenoten.

Kerken in Nepal zijn met name vanuit Kathmandu en Pokhara heel actief om hulp te bieden. Veel (veelal jonge) vrijwilligers helpen hieraan mee.

Ook veel NGO's werken hieraan mee.

In Nederland is al ruim 13 miljoen euro binnen gekomen voor hulp.

 

Op sommige plaatsen is er veel kritiek op de overheid en die zal soms ook wel terecht zijn, maar lang niet altijd. Een ramp van deze omvang is te groot om alleen vanuit Nepal het hoofd te bieden. De problemen zijn immens. Beschadigde en slechte infrastructuur, geen geld, te weinig materiaal en ga zo maar door.

Maar gelukkig is er vanuit het buitenland al veel hulp aangeboden en we hopen en bidden dat dit allemaal goed gecoördineerd mag worden en dat er ook alles aan gedaan zal worden om corruptie te voorkomen.

In de tussentijd blijven we ook als stichting klaar staan om financiele hulp te bieden via de kerken in Pokhara. De eerste vrachtauto's met hulpgoederen zijn al afgeleverd in het Ghorkadistrict en we hebben inmiddels ook al een aardig bedrag hiervoor mogen overmaken.

Blijft u meehelpen om de mensen een kans te geven hieruit te komen en het land opnieuw op te bouwen?

Giften hiervoor kunt u blijven overmaken naar NL10ABNA 0524649324 t.n.v. St. Hope for Nepal te Zeist o.v.v. aardbeving slachtoffers. 

 

Gelezen: 3033 keer