INLOGGEN


Polderen in de Himalaya? Nog steeds bhanda's.

9 wickets

Belangrijkste nieuws deze morgen volgens de digitale krant Setopati: Nepal verslaat Saudi Arabie met 9 wickets (cricket)... Alles lijkt zo zijn gangetje te gaan in Nepal, maar schijn bedriegt.

Onrust

Al een paar weken lang zijn er demonstraties en rellen en bhanda's (stakingen) die op veel plaatsen het openbare leven plat leggen. Minderheidsgroeperingen proberen op deze manier hun eisen m.b.t. de nieuwe grondwet door te drukken. Dit heeft inmiddels al meerdere mensenlevens geëist. Lees o.a. hier in de Nepali Times. (foto Nepali Times)

Tegelijkertijd vinden op verschillende niveaus gesprekken plaats tussen de regeringspartijen en groeperingen die het niet eens zijn met de tekst van de nieuwe grondwet. Het gaat daarbij vooral om het definitief vaststellen van de grenzen van de nieuwe districten, maar ook bijvoorbeeld over de vrijheid van godsdienst. De regeringspartijen lijken er veel aan te doen om door gesprekken met alle partijen uit deze impasse te komen. Polderen in de Himalaya. Lees o.a. hier in de Himalayan Times (Engels).

Rechten van de mens

Ander punt van discussie is dat de nieuwe grondwet niet helemaal in overeenstemming zou zijn met de internationale verdragen over de rechten van de mens. De ICJ (Internationale Commissie van Juristen) dringt er bij de partijen op aan om nog eens te controleren of het concept grondwet wel helemaal in overeenstemming is met de rechten van de mens (My Republica). Dit heeft o.a. te maken met godsdienstvrijheid.

Zal de laatste dead-line gehaald worden (5 september)???

Aardbeving

Ondertussen is er vanmorgen weer een aardschok geweest met een kracht van 4.3 op de schaal van Richter (lees hier).

 

 

 

 

Gelezen: 2292 keer