INLOGGEN


Wat is de rol van India nu?

Er lijkt nog steeds geen zicht op een oplossing voor de huidige problemen in Nepal. Er is een groot tekort ontstaan aan allerlei grondstoffen zoals bijvoorbeeld brandstof. Ik kwam op de website van NDTV, een Indiase TV maatschappij een interessant artikel tegen geschreven door een parlementslid van de Congress Party in India, Mani Shankar Aiyar.

Hij geeft in dit artikel aan dat z.i. de premier van India, Modi, opnieuw bezig is zich te bemoeien met de interne aangelegenheden van een buurland. Hij deed dat eerder met Pakistan en Sri Lanka.

Feit is dat tot nu toe India zich niet erg constructief opstelt in deze situatie. Hun bijdrage tot nu toe versterkt de harde opstelling van de Madhesi's in het zuiden.

In de Setopati kwam ik ook een artikel hierover tegen. Daarin betoogt de schrijver dat het tijd wordt dat beide partijen water bij de wijn doen. Maar tegelijkertijd vindt hij de houding van India onbegrijpelijk: Geen felicitaties bij de nieuwe grondwet, maar wel inmenging in Nepalese aangelegenheden en een (onofficiele) blokkade van de grensovergangen. Al weken lang kan er niets meer vanuit India over de weg aangevoerd worden.

Hij geeft ook duidelijk aan: beide landen kunnen niet zonder elkaar! We hopen en bidden dat de Nepalese leiders hier wijs mee omgaan.

 

 

Gelezen: 2189 keer