INLOGGEN


Oli, olie, Dashain en de Kerk

DASHAIN.

Vandaag is het belangrijkste hindoefeest van het jaar begonnen, Dashain. In het kader daarvan heeft het Madhesi front besloten de acties op te schorten tot na de feesten.

Op één na zijn alle grensposten met India weer open. Die ene is wel de belangrijkste (Birgunj) waarlangs normaal ongeveer 70 % van alle brandstof binnenkomt. Bovendien heeft de IOC (Indian Oil Company) besloten om weer brandstof te leveren aan Nepal. De afgelopen dagen begint daardoor de brandstofvoorziening weer langzaam op gang te komen. Volgens een bericht in de Nepali Times zijn er gisteren 150 tankwagens Nepal binnengekomen.

GRENSVERKEER KOMT WEER OP GANG

Ook de vele vrachtwagens met andere goederen, die al dagen stonden te wachten aan de grens, komen nu weer het land binnen. Langzaam maar zeker komt het grensverkeer weer op gang. Lees ook dit artikel in de Nepali Times.

Gisteren en eergisteren mochten particulieren met een auto 15 liter benzine tanken en met een motor 5 liter... De meesten hebben meer dan 24 uur in de rij gestaan hiervoor. Een kantoor in Kathmandu had zijn personeel zelfs een speciale 'benzinevrijedag' gegeven.

NOC

In de tussentijd is de NOC (Nepal Oil Corporation) naarstig op zoek naar andere leveranciers van brandstof dan de IOC. Nepal is te veel afhankelijk van dit Indiase staatsbedrijf.

Bovendien wordt er met man en macht aan gewerkt om de verbinding over de weg (en door de bergen) met Tibet te verbeteren. Alles lijkt met Dashain voor de deur weer even 'normaal' te worden.

POLITIEK

In de tussentijd heeft de politiek ook niet stilgezeten en is er een nieuwe premier gekozen en benoemd, KP Oli van de CPN-UML (zie foto). Daarnaast is de stoelendans begonnen voor het kiezen van een nieuwe president (misschien wordt het een vrouw!), vice-president, parlementsvoorzitter en vice-parlementsvoorzitter.

DE KERK

Ook voor de christenen is dit een drukke periode en voor velen ook een moeilijke periode. Voor jonge christenen is het vaak moeilijk om de druk te weerstaan om toch niet samen met de (niet-christelijke) familie de Hindoefeesten te vieren. Om die reden organiseren veel kerken in deze periode speciale bijeenkomsten. Bid voor hen!

Daarnaast zijn er nog veel kerken in het aardbevingsgebied die hersteld of zelfs helemaal opnieuw gebouwd moeten worden. Daarbij wil ik graag nogmaals de situatie in Odare onder uw aandacht brengen. Lees hier het oorspronkelijke artikel.

 

 

Gelezen: 2436 keer