INLOGGEN


Bewogen week maar (nog) geen vooruitgang

TERUGBLIK OP DE AFGELOPEN WEEK

Regering en het Madhesi Front hebben weer gesprekken gevoerd, zonder enig resultaat. De Madhesi leiders blijven oorlogszuchtige taal gebruiken (lees hier).

De blokkade die er niet is (volgens India) duurt nog steeds voort.

Uit protest tegen de blokkade hebben gisteren tienduizenden studenten en scholieren een menselijke ketting gevormd over de hele ringweg van Kathmandu (lees hier). United Nations Human Rights Commission heeft bezwaar aangetekend tegen het "gebruik" van kinderen bij demonstraties.

Ook Chinese organisaties laten blijken van hun afkeuring (lees hier).

De regering van het Verenigd Koninkrijk uit zijn bezorgdheid over de situatie (lees hier). De Indiase president Modi heeft net een 3-daags bezoek aan Londen achter de rug.

Er is de afgelopen week heel wat gebeurd, maar helaas lijkt een oplossing in de crisissituatie nog ver weg. Dit is er o.a. gebeurd:

Een ziekenauto met een ernstig ziek kind erin, onderweg naar een ziekenhuis, wordt onderweg zo vaak tot tot stoppen gedwongen door voornamelijk Madhesi jongeren, dat het kind voor aankomst in het ziekenhuis komt te overlijden.

Een garagehouder die ergens 15 liter benzine op de kop getikt had, wordt staande gehouden. De jongelui die dat deden willen een deel van de benzine. De eigenaar weigert dat, waarna de benzine over hem heen gegoten en aangestoken wordt. Deze ligt nu met ernstige brandwonden in het ziekenhuis.

Helaas is dit zo maar een greep uit de vele incidenten.

NU

(Op de foto de keuken in een ziekenhuis, geen gas maar hout).De situatie is onveranderd slecht. Mondjesmaat worden er vrachtwagens met materiaal doorgelaten, maar er is nog steeds een groot tekort aan brandstof, medicijnen en grondstoffen. Op veel plaatsen langs de grens blijft de situatie gespannen. Tegelijkertijd komen er mondjesmaat wel spullen via Tibet (China).

MP INDIA

Er komen nu ook reacties vanuit het parlement in India. In een brief aan premier Modi heeft het parlementslid Tathagata Satpathy zijn verontrusting uitgesproken over de hele situatie. Tathagata Satpathy behoort niet tot Modi's partij. Hij geeft aan dat India de mensenrechten schendt door het grensverkeer met Nepal te blokkeren.

Tathagata Satpathyheeft net een vakantie van 2 weken in Nepal achter de rug en is geschrokken van de situatie daar. Hij stipt o.a. de volgende punten aan:

  • De goede verstandhouding tussen Nepal en India heeft een grote knauw gekregen.
  • Het heeft er vooral schijn van dat Indiase bureaucraten hier een slaatje uit slaan.
  • Nepal krijgt na de zware aardbevingen nieuwe klappen door de houding van India, die de hulp aan de getroffen gebieden ernstig belemmeren. Met name noemt hij de brandstofproblemen en het gebrek aan medicijnen.
  • Waar halen wij (India) de moed vandaan om ons te bemoeien met interne Nepalese aangelegenheden.
  • Het is onze plicht Nepal bij te staan.

 

Lees hier het hele artikel.

Een ander interessant artikel hierover kwam ik tegen in "de Diplomat". Onder de kop "R.I.P….. India’s Influence in Nepal" probeert Vishal Arora een overzicht te geven van de hele situatie. Dit artikel eindigt met de opmerking dat India weinig vrienden over houdt die kunnen helpen om uit deze netelige situatie te komen.

 

 

Gelezen: 2988 keer