INLOGGEN


Wordt de blokkade doorbroken?

BLOKKADE

Er lijkt eindelijk wat beweging te zitten in de uitzichtloze situatie in Nepal. De situatie bij de grens en de blokkade zijn nu ook doorgedrongen tot het Indiase parlement.

Parlementsleden van de oppositie in India hebben er bij hun regering sterk op aangedrongen de blokkade tegen Nepal onmiddellijk op te heffen. Daarnaast eisen ze dat er alles aan gedaan wordt om de betrekkingen met Nepal te herstellen. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken is hier op aangesproken.

Er werd ook veel nadruk gelegd op de humanitaire crisis die dreigt in Nepal door een gebrek aan allerlei levensbehoeften. Drie miljoen kinderen verkeren in een zeer kwetsbare positie en minstens 200.000 gezinnen leven nog in tenten.

DP Tripathi betoogde dat een van de belangrijkste argumenten van de Madhesi's (dat ze ondervertegenwoordigd zouden zijn in het parlement) niet klopt, in alle grote partijen zitten Madhesi's. Een ander parlementslid gaf aan dat het India niet past om een bevolkingsgroep in Nepal te supporten. Nepal is een onafhankelijke staat en dat moeten we respecteren. Lees het hele artikel hier in My Republica.

Voor degenen die goed Engels verstaan hier een video-opname gemaakt in het Indiase parlement, waar een parlementslid (Sh. Mani Shankar Aiyar) gehakt maakt van de houding van de Indiase regering.

ZIEKENHUIZEN

Voor de ziekenhuizen wordt het steeds moeilijker om open te blijven, sommigen zouden zelfs op het punt staan tijdelijk te sluiten door gebrek aan middelen en medicijnen.

Daarnaast heeft de vice-premier van Nepal gisteren gezegd, dat hij verwacht dat er binnen een week een oplossing komt. Hier meer over dit probleem.

KOMT ER EEN OPLOSSING?

In een artikel in de Kathmandu Post zegt de Indiase minister van Buitenlandse Zaken mogelijkheden te zien om de impasse te doorbrekente hopen.Ze denkt dat er binnen 5 a 7 dagen een oplossing is. Alleen bij Raxaul-Birganj zouden al meer dan 11.000 geladen vrachtwagens staan te wachten om Nepal in te rijden.Een paar dagen geleden zouden daar ruim 800 vrachtwagens de grens overgestoken zijn. Lees hier meer.

TV BRANDPUNT

Vanavond had het programma Brandpunt een reportage over de situatie in Nepal. Woensdag 9 december om 09.15 wordt deze uitzending herhaald en later zal deze ook mogelijk op 'Uitzending Gemist' teruggekeken kunnen worden.

 

Gelezen: 2654 keer