INLOGGEN


Greep uit het nieuws van de afgelopen 5 weken

Op 9 februari overleed onverwachts ex-premier Sushil Koirala. Onder zijn leiding kwam uiteindelijk de nieuwe grondwet tot stand. Hij overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Zie ook hier.

BEZOEK PM OLI AAN INDIA

Nu de blokkade voorbij is, rolt India de rode loper uit voor een bezoek van de premier van Nepal. Lees ook hier.

Op 20 februari is premier Oli een officieel bezoek aan India begonnen. Lees ook hier.

Het Madhesi Front heeft er niet veel vertrouwen in. Ze verwachten dat er in Delhi geen eerlijk spel gespeeld zal worden bij het bezoek van Oli. Lees ook hier.

Ook tijdens dit officiele bezoek van de Nepalese premier blijft India zich bemoeien met interne Nepalese aangelegenheden. Lees ook hier.

Voor premier Oli is het belangrijk dat tijdens zijn bezoek 'misverstanden' tussen Nepal en India uit de weg geruimd worden. Lees ook hier.

VLIEGTUIGCRASHES

Op 17 februari is een twinotter van Nepal Airlines verongelukt. Het toestel was onderweg van Pokhara naar Jumla en verongelukte nabij Dhikura village in Argakhanchi.

De 1e twinotter werd in 1971 in gebruik genomen. In de loop der jaren zijn er bij NAC 10(!) twinotters gecrasht.

De 1e crashte in 1973 in Lukla. De 2e in Bhojpur, daarna verongelukte er twinotters in Lukla (1991), Jumla (1992), Kathmandu (1995), Bajhang (2000), Faplu (2010), Dolpa (2012) en Jomsom (2013).

Bij de laatste crash zijn alle inzittenden omgekomen.

Lees verder hier.

Op 24 februari is er opnieuw een twinotter verongelukt. Deze keer betreft het een toestel van Tara Air, op weg van Pokhara naar Jomsom. Alle 23 inzittenden zijn daarbij omgekomen, waaronder 2 buitenlanders en 2 kinderen. Ook dit toestel was eigendom van NAC en geleased door Tara Air. Lees verder hier.

NEPALI CONGRESS

Voor het eerst in 19 jaar is de leider van de NC geen familielid van de Koirala familie. Sher Bahadur Deuba werd als nieuwe leider gekozen. Sher Bahadur Deuba is geboren in 1946. Hij is o.a. oprichter van de Nepal Students Union. In 1990 bij de politieke omwenteling werd hij leider nam de NC jeugd beweging. Twee jaar later werd hij in het parlement gekozen. Na minister van Binnelandse zaken te zijn geweest, werd hij in 1996 premier. Daarna stapte hij uit de partij en begon de NC (democratic).

Voor het kiezen van de grondwetgevende vergadering (na het vredesaccoord met de Maoisten) werden beide partijen weer één. Deuba heeft een MA (in Political Science) en een BA in Humanities als ook in Rechten.

Vanwege politieke activiteiten heeft hij in het verleden totaal 9 jaar in de gevangenis doorgebracht. Lees verder hier.

CHRISTELIJKE HULP

Verder vond ik nog een interessant artikel over christelijke hulpverlening in het Dang district. Hierin wordt uitgebreid over de hulp verteld maar ook over het christelijk getuigenis, inclusief getuigenissen van mensen die hierdoor tot bekering zijn gekomen! Lees verder hier.

 

Gelezen: 2404 keer

Gerelateerde items (op tag)