INLOGGEN


Seculier en godsdienstvrijheid

Seculier en godsdienstvrijheid Tanka

Na het in werking treden van de nieuwe grondwet zijn op verschillende plaatsen in Nepal acties geweest tegen religieuze minderheden, vooral de christelijke gemeenschap moet het daarbij ontgelden.

Het gaat hier vooral om christelijke families die de zorg op zich genomen hebben voor kinderen uit arme gezinnen, wat ze doen zonder hulp van buiten af. Dit gebeurt heel veel op een heel informele manier, dat is gelijk ook het zwakste punt van de christelijke gemeenschap. Juist hierop probeert de overheid hen aan te pakken.

Gisteren is Chinimaya Blown, een christelijk sociaal werker gearresteerd en gevangen gezet. Zij wordt beschuldigd van het onder druk bekeren van deze kinderen tot het christelijk geloof. Tegelijkertijd is de pastor van de Jerusalem Antioch Church op borgtocht (50.000 roepies) vrijgelaten. Beiden waren in eerste instantie op 23 juni gearresteerd door de politie in Lalitpur omdat ze arme kinderen hielpen.

Chinimaya gaf leiding aan de Maya Aanath Ashram in Dhankuta maar het lukte haar niet om haar registratie op tijd te vernieuwen. Daarom is zij gearresteerd en zijn sommige kinderen teruggestuurd naar huis, anderen zijn tijdelijk onder de hoede gebracht van een kerk in Kathmandu. Vanwege dat laatste wordt ze ervan beschuldigd onder dwang hindoe kinderen vanuit hun dorp meegenomen te hebben en ze ook te dwingen mee te doen aan Christelijke gebedsdiensten.

Beiden worden ze beschuldigd van mensenhandel en van het bekeren van mensen.

Bijna tegelijkertijd arresteerde de politie van Bharatpur Pratik Sunar en zijn vrouw omdat ze kinderen opvangen zonder over de noodzakelijke documenten te beschikken en omdat ze Bijbels aan de kinderen uitdeelden. Zij zorgden voor het levensonderhoud en de scholing voor 8 arme kinderen. De politie vond een Bijbel die aan Pratik toebehoorde.

Na protesten van lokale leiders is zijn vrouw vrijgelaten maar Pratik zit nog steeds gevangen. Deze 'incidenten' laten duidelijk zien dat zelfs als je het kunt geen armen mag helpen.

Er zijn al meerdere soortgelijke incidenten gemeld, waarbij ook vermeld moet worden dat de lokale bevolking het vaak voor deze broeders en zusters opneemt!

Gebedspunten:

• Voor Chinimaya, zij is 62 en heeft diabetes, zij zit gevangen.

• Voor haar dochter en hun verwanten.

• Voor alle (14) kinderen die zij onder hun hoede hadden en nu elders zijn ondergebracht.

• Voor pastor Hari en zijn kerkleden.

• Voor de advokaat Ganesh Shrestha die zich aan het voorbereiden is om hen te verdedigen.

• Voor Pratik Sunar en zijn vrouw en de 8 kinderen die zij onder hun hoede hebben.

• Voor de rechtszaak waarvan de 1e zitting gepland staat voor 1 augustus.

• Bid ook voor alle organisaties met een Christelijke signatuur. De oude regering heeft besloten geen ruimte te geven aan organisaties die werken vanuit een geloof.

• Ook voor de Christelijke internetmedia in Nepal.

• Eenheid onder de Christenen.

Het allerlaatste nieuws is dat de regering (UML/Maoïsten) van Nepal gisteren (24 juli) gevallen is en waarschijnlijk vervangen zal worden door een regering gevormd door de Nepali Congress Party en de Maoïsten. De Christenen zien dit als een gebedsverhoring!

Gelezen: 2156 keer