INLOGGEN

dinsdag 21 oktober 2014 12:07

Religie

De Bahuns (ook wel: Brahmins) en Chetri’s zijn uit het zuiden gekomen en maken een groot deel van de bevolking uit in het midden-gebergte. Zij zijn het die het hindoeisme dragen en het kastensysteem hebben ingevoerd in Nepal.

In het kastensysteem zoals in het Hindoeïsme zijn er vier kasten (van hoog naar laag): de Brahmin, de Chetri, de Vaisya en ten slotte, de Sudra. De eerste zijn de priesters, de geestelijken, en zij zijn het vaak die bepalen wat gebeurt. Hoewel zij niet de ‘regeringskaste’ zijn, maken ze vaak wel de dienst uit. De Chetri, volgens het systeem, is de strijders-kaste: deze mensen vormen het leger, vormen de regering, dat is hun pakkie-an. De Vaisya zijn de ambachtslieden, de arbeiders, de middenklasse. De Sudra zijn de onaanraakbaren, zij die het vuile werk moeten opknappen. De slagers, de schoenmakers, de kleermakers, enzovoort.

Als je eenmaal in een kaste bent geboren, dan blijf je erin. Jouw kind zal ook die kaste hebben – tenzij hij of zij kaste-status verliest, bijvoorbeeld door onder de kaste te trouwen.

Geloof in reïncarnatie is een van de centrale punten in het Hindoeïsme. Als je in dit leven goed leeft, dan kun je in het volgende leven geboren worden in een hogere kaste – of je bereikt de verlossing – dan word je niet meer herboren.

In het dagelijks leven bestaat het geloof van een Hindoe uit het brengen van veel offers, en het vieren van veel feestdagen. Bij huwelijk, overlijden en geboorte moet een Bahun-priester komen, die betaald wordt voor zijn diensten. Bij geboorte trekt een astroloog de horoscoop van het kind, en dat is belangrijk: het bepaalt het leven van het kind, en beslissingen die later worden genomen.

Dagelijks brengen trouwe Hindoes offers aan goden, soms (op zaterdagen, en dinsdagen) in een tempel, maar in elk geval, elke ochtend thuis.

Het Hindoeïsme was tot voor kort de staatsgodsdienst van Nepal, maar lang niet iedereen is Hindoe. De tellingen geven soms wel over de 70% hindoes – maar dat is schijnwerkelijkheid,  kromme statistieken. Onder een dun laagje Hindoeïsme zit een eigenlijk animistisch geloof. Het geloof in geesten is heel belangrijk – en de angst voor die geesten. Voor de echte problemen ga je naar de Shaman. Deze geestenbezweerder slacht je kip en voert een dans uit.

Hoger op, in de bergen is het Boeddhisme overheersend. De Tibeto-Burmaanse bevolking is goeddeels Boeddhistisch – dat wil zeggen: ook bij hen is het geestengeloof overheersend, maar dan onder een Boeddhistische noemer. De gebedsvlaggen wapperen op alle bergpassen.

In het zuiden bevinden zich kleine enclaves van Moslims. Deze vormen samen nog geen 2% van de bevolking.

Sinds 1950 zijn er ook christenen in Nepal. Het is moeilijk om precieze aantallen te geven van de christenen – maar de meeste schattingen varieren tussen 1 en 2 procent van de bevolking.

De statistieken volgens Operation World zijn (eind 90-er jaren):

 

Religies

% van de bevolking

Aanhangers

Jaarlijkse
groei

Hindoeïsme

74.82

17,904,793

+2.0%

Boeddhisme

16.00

3,828,878

+2.4%

Islam

5.00

1,196,525

+4.6%

Christelijk geloof

1.89

452,286

+16.1%

Andere religies

1.70

406,818

+2.4%

niet-religieus/anders

0.50

119,652

+7.1%

Sikh

0.06

14,358

+6.2%

Baha'i

0.03

7,179

+2.4%

 

De grens tussen Hindoeïsme en Boeddhisme is niet scherp. De Boeddhisten tellen officieel maar 7.8%, de Moslims 3.5%, de Christenen 0.17%. De telling van OW (1.89%) is waarschijnlijk wat hoog – maar het is heel moeilijk een betrouwbare statistiek te krijgen. In de 10-jaarlijkse volkstelling worden steeds de aantallen niet-Hindoes onderschat – in de tellingen van christelijke zijde worden christenen vaak overschat, of dubbel geteld. Het aantal gedoopten komt zeker niet boven de 1% uit.

 

Bron: Operation World.

P.S. Op dit moment wordt het aantal christenen geschat op ruim 2 % van de bevolking, maar exacte cijfers zijn niet bekend.

Gelezen: 3660 keer
Meer in deze categorie: « Geschiedenis