INLOGGEN


OP (DE) WEG

 

"Ze liep kaarsrecht exact op het midden van de weg. Links en rechts werd ze door het verkeer ingehaald, maar het scheen haar totaal niet te interesseren. De overige weggebruikers vonden haar gedrag zo te zien ook heel normaal, met de nodige behoedzaamheid passeerden ze haar." Zo maar een paar loslopende koeien of buffels op straat.

Maar soms lopen ze niet maar staan ze gewoon onbeweeglijk stil, alsof ze staan te genieten van het verkeer om hen heen. Als ze in de lengte as van de weg staat is er niet veel aan de hand. Maar soms staan ze daar ook haaks op, dan wordt het op een smalle weg wat moeilijker.

Voor het verkeer is het oppassen geblazen als het niet om een koe gaat (want daar heb ik het over), maar om een buffel. Deze beesten zijn soms zeer eigenzinnig en onberekenbaar.

Een buffel kan je beter op wat afstand passeren, want op de meest onverwachte momenten gaat ze plotseling links of rechts af. En omdat een buffel aanzienlijk groter is dan een koe, komt het regelmatig voor dat ze voor verkeersopstoppingen zorgen.

Van de week nog. Een vrachtwagen probeerde een buffel te passeren die een rustplekje uitgezocht had, midden op de weg. Met de kop naar de linkerkant en de staart naar de rechterkant. Het beest was niet in beweging te krijgen. Hoe het afgelopen is weet ik niet.

Buffels en koeien zorgen wel vaker voor verrassingen, dat komt omdat sommige loslopende honden er plezier in scheppen om ze op te jagen. Dan kan het gebeuren dat er plotseling vanuit het niets een paar kolossale buffels letterlijk de weg over denderen. Ook dan letten ze nergens op, alleen op de pesterige hond.

Het grappige is dat iedereen dit allemaal heel normaal vindt. Niemand maakt zich daar druk over. Dit hoort nu eenmaal gewoon bij het leven hier in Nepal.

Jan Smit - 1998