INLOGGEN

Hope for Nepal - vrijdag, 04 november 2022

WEER

De natte moesson is voorbij en Dasaai en Tihar zijn ook achter de rug, de belangrijkste hindoefeesten in Nepal. Het is weer 'rustig' in Nepal.

Vooraf werd er gevreesd voor een extreem natte moesson, maar dat is gelukkig meegevallen. Wat niet wil zeggen dat alles zonder problemen verlopen is. Op veel plaatsen zijn er weer landslides geweest met helaas ook weer tientallen dodelijke slachtoffers. Ondanks alle inspanningen om deze te voorkomen blijft dit een probleem.

Landslide het afgelopen jaar bij Jajarkot

TOERISME EN HARDE VALUTA

Positief is de melding dat het aantal toeristen weer toeneemt wat belangrijk is voor de Nepalese economie en op lokaal niveau voor de vele restaurantjes, hotels en de duizenden die ook bij het toerisme betrokken zijn. Nepal heeft harde valuta hard nodig, om die reden is er voorlopig ook een tijdelijke stop gezet op de invoer van bepaalde luxe goederen. Tot  nu toe zijn er dit jaar 80.000 toeristen naar Nepal gekomen, voor de covid pandemie waren dat er nog 1,5 miljoen op jaarbasis.

INF

Een ander vermeldingswaardig feit is, dat de International Nepal Fellowship (INF) dit jaar haar 70 jarig bestaan gevierd heeft. INF is oorspronkelijk begonnen als een zendingsorganisatie die zich vooral op medisch gebied liet gelden. Op veel plaatsen hebben zij ziekenhuizen en klinieken gesticht, die inmiddels grotendeels zijn overgedragen aan de overheid. Vooral ophet gebied van lepra en TB bestrijding hebben zij veel betekend voor het land en nu nog steeds. De laatste jaren hebben zij hun focus meer verlegd naar sociale taken.

POLITIEK

De grote partijen zijn druk met de voorbereidingen op de verkiezingen voor het huis van afgevaardigden. Het is, nadat UMN uit de regering gestapt is en de Nepali Congress daarvoor in de plaats is gekomen, vrij rustig geweest op politiek niveau. 20 november a.s. zijn deze verkiezingen en de voorbereidingen en campagnes zijn in volle gang. Alles verloopt tot nu toe en voor zover bekend op een vredevolle manier.

 

Gepubliceerd in Laatste nieuws