Hieronder het recept:

Ingrediënten voor de daal (linzensoep) (voor ca 5 personen)

  • 130 gr linzen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 fijngehakte ui
  • 3 teentjes fijngehakte knoflook
  • ½ theelepel zout
  • 2 cm gemberwortel fijngehakte
  • 1/2 theelepel geelwortel (koenjit)
  • ½ theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel zwarte peper

Bereiding daal

Was de linzen en laat ze minstens een uur weken. Kook ze in water met het zout en de geelwortel tot ze zacht zijn (ca 1 uur). Ze vermengen zich dan met het water. Pas op dat ze niet droog komen te staan.

In de tussentijd verhit de olie in een pan en bak de ui, knoflook en gember tot het een gouden kleur krijgt. Doe het daarna bij de linzen, samen met de komijn, koriander en de peper (i.p.v. komijn en koriander kan ook Garam Massala gebruikt worden).

Ingrediënten voor de groentencurry voor ca 5 personen*

  • 2 aardappels (middel groot) in blokjes
  • ½ bloemkool in kleine roosjes
  • 2 fijngehakte uien
  • 3 in stukken gesneden tomaten
  • 1 kop doperwten
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • 3 teentjes fijngehakte knoflook
  • ¼ theelepel geelwortel
  • 2 cm fijngehakte gemberwortel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel korianderzaad
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 2 eetlepels olie
  • In principe kan elke groente die je lekker vindt (of goedkoop is…) hiervoor gebruikt worden. In Nepal worden ook aardappels onder de groenten gerekend!

Bereiding groentencurry

Snijd/hak alle groenten in kleine stukjes.

Verhit de olie in een wok, doe er het komijnzaad, peper, knoflook, gember, geelwortel en zout bij. Doe de blokjes aardappel erin en bak ze bruin.

Doe de overige groente erbij, samen met een kop heet water. Kook dit op een laag vuur totdat alle groenten beetgaar zijn (afhankelijk van de smaak 10 a 20 min).

Voeg als laatste het korianderzaad toe.

EXTRA

In Nepal wordt dit vaak geserveerd op een groot bord (met eventueel verschillende vakjes). De daal wordt over de rijst gegoten en de groentencurry apart er naast. Curry en daal kunnen ook in apart bakjes geserveerd worden. Daal bhaat kan ook gegeten worden met een vleescurry (kip of schaap/geit of buffel is het meest gangbare). Veel Nepalezen eten alleen een vleescurry op bijzondere dagen. Ook wordt dit vaak met een bakje yoghurt er naast gegeten. Een speciale bijgerecht is de saakh. Saakh lijkt erg op onze spinazie. Ook kunnen er (liefst zelfgemaakte) chutneys bij gegeten worden.

Van oorsprong eet men in Nepal met de (rechter) hand. De linkerhand is onrein. Eten met de hand geeft een extra dimensie aan het eten van daal bhaat. In Nepal wordt niet echt ontbeten, 2x per dag daal bhaat. 's Ochtends om ongeveer 11 uur en tegen de avond.