INLOGGEN


Update aardbeving (2)

Update aardbeving (2) NepalNews

NepalNews meldt:

 Vrouwen en kinderen uit de door de aardbeving getroffen districten lijden ernstig aan ondervoeding.

Tijdens de gezondheidskampen die de afgelopen drie maanden op verschillende plaatsen in door de aardbeving getroffen districten - Jajarkot, Rukum Paschim en Salyan - werden gehouden kwam men er achter dat er op veel plaatsen gebrek is aan voeding. In het kader van het 'Minimum Health Service Programme' werden er 46 gezondheidskampen georganiseerd in de door rampen getroffen districten.

De vrouwen en kinderen die de gezondheidskampen bezochten, vertelden dat ze geen eten hebben. Meer dan 7.300 overlevenden van de aardbeving ondergingen een algemene gezondheidscontrole in de kampen. Onder hen waren 944 mannen en 6.355 vrouwen. Evenzo hebben 4.109 vrouwen een test op baarmoederhalskanker ondergaan.

De gezondheidskampen werden gehouden in de gemeente Bheri, de gemeente Nalgad, de plattelandsgemeente Barekot en de landelijke gemeente Kushe in Jajarkot, terwijl de gemeente Athbiskot en de landelijke gemeente Sanibheri in Rukum Paschim.

De bezoekers klaagden dat ze niet voldoende voedsel kregen, terwijl ze al zwaar getroffen zijn door de aardbeving. Zo is er voor velen ook nog geen goede huisvesting. Dit alles resulteert in een slechte gezondheid. De vrouwen en kinderen uit Kushe en Barekot leden het meest aan ondervoeding.

De burgemeester van de gemeente Nalgad, Dambar Rawat, deelde mee dat het noodzakelijk is om dergelijke gezondheidskampen opnieuw te houden. Hij gaf toe dat er onzekerheid is over de voedselvoorziening voor de overlevenden van de aardbeving. Zelfs de huisvesting is slecht.

Inmiddels gaat de hulp aan de getroffen gebieden gaat onverminderd door, vooral door Nepalese NGO’s, waaronder ACN in Pokhara.

Gelezen: 473 keer