INLOGGEN


Behandeling en stemming amendementen begonnen

Gisteren (zondag) is in het Nepalese parlement de behandeling begonnen van alle amendementen die voor de nieuwe grondwet zijn binnengekomen. Elk artikel van de nieuwe grondwet wordt apart behandeld waarna er stemming op volgt.

De gondwetgevende vergadering wordt geboycot door 60 leden, gisteren waren 517 van de 598 leden aanwezig. Om te kunnen stemmen moet minstens 2/3 van de leden aanwezig zijn wat dus ruim gehaald wordt.

Vandaag wordt dit proces voortgezet en men hoopt dinsdagavond met de hele grondwet klaar te zijn, waarna die woensdag bekrachtigd zou kunnen worden.

Gepasseerd en aangenomen zijn o.a:

Een beschrijving van de term secularisme: "secularism should mean religious and cultural freedom along with safeguarding the religions and traditions that have been followed since the Sanatan Dharma." Vrij vertaald: secularisme = religieuze en culturele vrijheid en bescherming van de religie en tradities die er zijn sinds Sanatan Dharma. Sanatan Dharma is wat nu genoemd wordt het hindoeisme. Wat de gevolgen hiervan kunnen zijn is nog onduidelijk.

Er komt geen nieuwe Nepalese vlag.

Laatste nieuws: De president zal de nieuwe grondwet op 20 september bekrachtigen!

We houden u op de hoogte.

 

Gelezen: 2257 keer