INLOGGEN


STROMEN VAN WATER

 

Wel eens een vrachtwagen gezien van ongeveer 80 cm. hoog? Alsof hij onder een wals had gelegen, zo zag de truck er uit. Een paar weken geleden kwam ik er één tegen, een vrachtwagen die nooit meer zou rijden. Overvallen door een steenlawine. Sommige brokken waren meer dan een meter in doorsnee. Al rijdende was deze truck door deze aardverschuiving verrast, zo ook de bestuurder en de bijrijder. Navertellen konden zij het niet.

Is zo iets bijzonder? In Nederland natuurlijk wel, maar helaas in Nepal niet meer. Vooral in dit jaargetijde.

Nepal is een land van uitersten in vele opzichten. Zo ook wat het klimaat betreft. Een deel van het jaar is het erg droog en valt er bijna geen regen. Maar tijdens de natte moesson kan het niet op. Wat daar het gevolg van kan zijn, heb ik net geschetst.

De natte moesson was ongeveer een maand onderweg en we hadden al aardig wat hemelwater gehad. Vooral de drie dagen voor ik op de motor van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, naar Pokhara onze woonplaats reisde. De dag zelf was het zonnig en droog.

Het eerste gedeelte leek er niets aan de hand, tot ik een bepaald punt passeerde. Over een afstand van nog geen 50 km. waren er tientallen landverschuivingen geweest. Sommigen klein, sommigen behoorlijk groot in omvang. Op minstens 2 plaatsen zag ik dat er ook een huis mee gesleurd was. Wat er van de bewoners geworden is weet ik niet. Er vallen in ieder geval veel slachtoffers in dit jaargetijde. Dan zie je eens te meer hoe kwetsbaar het land is en wat een ‘beetje’ regenwater voor gevolgen kan hebben.

Op sommige plaatsen was de rijweg weer voor de helft vrijgemaakt. Maar op sommige plaatsen was er zoveel aarde en stenen naar beneden gekomen, dat de hele weg bedekt was. Het verkeer baande zich een weg over de hoop aarde en stenen van 1 à 2 meter hoog, vaak over een lengte van tientallen meters. Al het verkeer, ook bussen en vrachtwagens. Vaak duurt het dagen voor er voldoende materiaal aanwezig is om de weg weer vrij en veilig te maken.

Meestal zijn het enorme stukken aarde, die door de verzadiging met het water plotseling in beweging komen. Maar soms laten ook hele stukken rots los onder de invloed van de regen. Het is onvoorstelbaar wat regenwater voor gevolgen kan hebben voor het landschap.

We hebben hier ook een geestelijke les uit mogen trekken. Nepal dat nog steeds een Hindoe koninkrijk is (de situatie in 2001), wordt voortdurend ‘bevochtigd’ door de gebeden en de getuigenissen van vele christenen in en buiten Nepal. Jullie en wij mogen daar ook ons steentje aan bijdragen. Eens zal deze vorm van regen zijn uitwerking hebben. Nu zien we de tegenstand steeds groter worden, maar straks zal de overwinning des te groter zijn!

Zo mogen wij ook hier werken, in de kracht van onze Heer, die we dagelijks nodig hebben. We hebben de afgelopen maanden aardig wat tegenslag gehad door o.a. ziektes, maar we hebben ook de zegeningen gezien! Zo mochten we de afgelopen week ons lang verwachte visum ontvangen. Maar ook alleen het simpele feit, dat we het ondanks de moeilijke omstandigheden in dit jaargetijde volhouden. Dat is Zijn kracht en Zijn zegen!

Immanuel, God met ons, Halleluja!

Jan Smit - 2001

Meer in deze categorie: « Op (de) weg Bedelaars »