INLOGGEN


Update gevolgen aardbeving +4 dagen

Het is inmiddels al 4 dagen geleden dat de verschrikkkelijke aardbeving plaatsvond. In Kathmandu beginnen de stofwolken op te trekken, er zijn praktisch geen naschokken meer en langzaam maar zeker gaan de mensen voorzichtig terug naar hun huis, als dat er tenminste nog staat. Zo juist ontving ik een bericht van een van onze contacten (Tilak) dat ze hun huis weer ingaan om puin te ruimen.

Het zal nog wel lang duren voordat de gevolgen van de aardbeving opgeruimd zullen zijn. In de tussentijd gaan reddingsteams, waaronder 1 uit Nederland, door met zoeken naar overlevenden onder het puin. Een Frans team slaagde er vandaag in om een jongeman van 28 te bevrijden. Hij had 82 uur bekneld gezeten (lees hier het verhaal).

Groot vraagteken is nog het gebied in de buurt van het epicentrum in het Ghorka district. Veel wegen zijn daar onbegaanbaar, reddingswerkers kunnen er vaak alleen te voet komen. Het is nog volslagen onduidelijk hoe de situatie daar is. Er komen al berichten binnen over hele dorpen die verdwenen zijn.

Hulpteams zijn er nu genoeg (lees hier), de overheid heeft aangegeven dat meer hulpteams niet nodig zijn. Grootste probleem is de ontoegankelijkheid van het gebied in de buurt van het epicentrum. Daarnaast is het vliegveld van Kathmandu niet in staat om de stroom hulpgoederen die door de lucht aangevoerd worden te verwerken. Gezocht wordt naar een alternatieve manier om de hulpgoederen het land binnen te krijgen.

Het dodental is inmiddels opgelopen tot boven de 5.000 en de Nepalese premier heeft gezegd rekening te houden met minstens 10.000 slachtoffers.

Over de hele wereld komen inmiddels hulpacties op gang, ook Nederland doet daar aan mee. Vrijdag a.s. wordt een landelijke actie voor Nepal gehouden die georganiseerd wordt door de samenwerkende hulporganisaties en de NPO. Inmiddels is op de eerste dag van giro 555 al bijna 600.000 binnen gekomen!

U kunt natuurlijk ook uw gift storten op de bankrekening van onze stichting o.v.v. slachtoffers aardbeving. Het geld dat binnenkomt gaat rechtstreeks naar Nepalese werkers die vanuit Pokhara hulp bieden aan onder meer het Ghorka district. Ons IBANnummer staat hiernaast.

Als laatste voor vandaag hier een aangrijpend verslag van een Nederlandse in Kathmandu.

 

Gelezen: 2745 keer